Glashelder

posted in: Blogs en opinies | 0

Een paar weken geleden ontving ik een email van een Eyeline, een Nederlands vakblad voor de optiek. Of ik wilde meewerken aan een artikel. Een bijzondere eer, zo dacht ik, en vertelde daar graag aan mee te werken. Ze stuurden me onderstaande ‘stellingen’ om op te reageren:

Onlangs werd duidelijk dat Essilor en Luxottica een bedrijf willen worden. Dat betekent nogal wat in optiekland. Daarnaast gaan steeds meer monturen leveranciers ook brillenglazen produceren en brillenglasleveranciers ook brillen. Er verandert dus nogal wat. Toch doen aanbieders als Ace & Tate, Warby Parker, mr. Spex etc dit al jaren, weliswaar voornamelijk online, maar ook daar lijken verschuivingen op komst.

Mijn vragen aan u: 

  • Wat vindt u van al deze ontwikkelingen?
  • In hoeverre verandert de opkomst van een totaalproduct de markt van de opticien?
  • Zowel de keten als de zelfstandig?
  • Wat betekent deze verandering voor u en uw bedrijf?

 

Mijn reactie:

Een markt die niet ontwikkelt, is een markt die stilstaat en dus niet met zijn tijd meegaat. Ik kan me zo voorstellen dat, toen Henry Ford besloot zijn productie te automatiseren, mensen sceptisch reageerden. Wat we niet kennen, accepteren we immers moeizamer. Nu is automatisering in zo goed als elke industrie niet meer weg te denken.

De zelfde ontwikkeling zie je natuurlijk ook in onze branche. Vroeger, als leerling opticien, verwerkte ik tientalen brillen per per dag. Dat was inclusief een malletje maken en met de hand aftekenen. De moderne technologie en machines zorgen er voor dat dit nu niet meer noodzakelijk is. Of dat goed is? Ja, zeker wat het inslijpen van glazen betreft. Het zorgt immers voor een nog hogere zorgvuldigheid.

Wat het aanbieden van een totaal-product betreft heb ik een zeer duidelijke mening: prachtig! Voor mijn buurman. Zelf wil ik er, bij You & EYE, niets van hebben. Ik ben er trots op dat de monturen die ik hier verkoop gemaakt worden door zelfstandige bedrijven die ooit, vaak uit noodzaak, maar vooral uit passie zijn opgezet. Ik zie dat terug in het product wat ze maken en wat ik vervolgens weer vol passie kan wederverkopen aan een consument. Koppel dit aan ‘the best coffee in town’ en ik heb een consument die geniet van het brillen kopen. Dat is toch anders dan vanuit je luie stoel.

De markt zal ongetwijfeld gaan veranderen. Het middendeel zal, door de komst van de online aanbieders die óók hun heil zullen gaan zoeken in ‘stenen winkels’, komen te verdwijnen. Ketens zullen, in gevecht voor hun marktaandeel, op prijs elkaar bevechten. Online zullen door Essilux de RayBan’s, Gucci’s, Persol’s, Prada’s en noem maar op met Essilor glazen op sterkte aangeboden gaan worden aan de ‘merkbewuste’ consument die er zijn stoel niet voor uit wil.

Ook op het gebied van oogmetingen staan de ontwikkelingen niet stil. Ik weet van bevriende opticiens in de VS dat zij momenteen testen met een automaat die binnen vijf minuten een hoegenaamd ‘acceptabel’ resultaat biedt om in een bril te slijpen. Er zal dus een moment komen dat die consument toevallig toch bij Albert Heijn is en daar, misschien wel naast de pin automaat – als we die dan nog hebben – zo’n oogmeetpaal ziet. Voor een paar euro (ik verwacht ca. €5,-) laat hij gelijk even zijn nieuwe oogsterkte meten, zodat hij thuis mooi die RayBany online kan bestellen.

Anderzijds zullen er de boutiques overblijven waar de echt mooie en bijzondere producten zullen worden gaan verkocht. Misschien wel die bijzondere contactlens van Google. Maar zeker ook de waanzinnig mooi gemaakte monturen van bijvoorbeeld Fritz Frames, die ik verkoop. Er zullen namelijk altijd consumenten blijven bestaan die iets bijzonders willen, waar de kwaliteit van af druipt. Ongeacht of dit nu een auto of een bril is. Dat zij voor zo’n bril dus meer moeten betalen dan die online bestelde bril, zullen zij accepteren. Zoals zij ook accepteren dat ze meer moeten betalen voor een Rolls Royce dan voor een Dacia, ondanks dat het beiden auto’s zijn!

Voor mij zal er niet zo veel gaan veranderen. You & EYE richt zich al op de consument die echt iets moois wil. Ik denk zelfs dat ik het er makkelijker op zal gaan krijgen. Maar vraag me dat over een jaar of vijf tot tien nog eens.

Leave a Reply